top of page
Search

Stressitön joulu - 24 vinkkiä

Updated: Dec 18, 2022

Joulukalenterin tapaan, kerään tähän 24 vinkkiä, joilla saat tehtyä joulusta stressittömämmän.


1.12. Mieti, millaisen joulun sinä oikeasti haluat?

Joulu voi olla omannäköinen ja sisältää vain ne asiat, jotka ovat sinulle ja sinun kanssasi joulua viettäville tärkeitä. Perinteetkin ovat kivoja, mutta niitä ei ole pakko suorittaa, jos ne eivät oikeasti tuo iloa. Nyt on hyvä aika miettiä, millaisen joulun oikeasti haluaa?


2.12. Jos tykkäät ns. ”laittaa joulua” kotiin, muista nauttia myös itse tekemisestä, älä vain lopputuloksesta. Tee vain sen verran, mitä jaksat ja mikä tuntuu hyvältä.

Ja toisekseen, joulumieli ei tarvitse jouluvaloja ja -koristeita, se voi syntyä vaikka joululauluista, valmispipareista, tuoksuista tai pelkästä ajatuksesta


3.12. Vedä omat joulurajasi

Omien rajojen veto on aina tärkeää, mutta nyt on hyvä aika vetää omat joulurajat. Mieti, kuinka paljon haluat ja jaksat tehdä joulun eteen. Sopikaa perheenne/joulunviettoporukan kanssa speksit joulun suhteen, kuka tekee mitäkin. Älä ota itsellesi sellaista taakkaa ja tekemistä joulun suhteen, minkä ajatteleminenkin tuottaa sinulle stressiä.


4.12. Mitä enemmän odotuksia asetat itsellesi joulun suhteen, sitä enemmän stressaat

Onko tunne, että jouluna kaikki pitää olla täydellistä? Vedä syvään henkeä ja mieti, miksi olet asettanut itsellesi noin valtavat paineet joulusta? Voisiko joulu tulla vähemmälläkin? Mikä oikeasti on tärkeää?


5.12. Joululahjojen hankinta

On hyvä sopia (varsinkin aikuisten kesken) jo ajoissa, hankitaanko lahjoja. Toisille lahjat ovat tosi tärkeitä, toiset ovat täysin tyytyväisiä siihen, että lahjoja ei hankita. Jos lahjoja hankitaan, ovat aineettomat elämyslahjat loistava vaihtoehto. Niistä usein jää enemmän muistoja kuin esineistä, ne on helppo personoida lahjan saajan mukaan ja usein niiden hankinta onnistuu netistä helposti.

Esim. konserttiliput, jokin kurssi, digilehti/-kirja, lahjakortti, lahjoitus hyväntekeväisyyteen jne.

6.12. Näe joulun kauneus ympärilläsi Vaikka et itse laittaisi koristeen koristetta jouluksi, monet muut tekevät niin. Kun kuljet kaupoissa, kaduilla, ajat autolla tms, opettele katsomaan joulun kauneutta ympärilläsi. Sen takiahan niitä koristeita laitetaan, jotta niistä voisi nauttia. Usein kuitenkin joulun tohinassa ja kiireessä unohdamme sen tehdä.

7.12. Joulukortit Joulukortit ovat hauska perinne, mutta mikään ei kaadu, jos et lähetä joulukortteja. Itse lopetin joulukorttien lähettämisen ehkä 10 vuotta sitten ja kukaan ei ole suuttunut tai ihmissuhteet siitä muuttuneet, vaikka en ole kortteja lähettänyt. Toki, jos korttien askartelu ja/tai lähettäminen on sinusta oikeasti hauskaa, kannattaa se ehdottomasti tehdä. :) Askartelu tai korttien kirjoittaminen voi olla myös luovuutta parhaimmillaan, kunhan se on sinulle iloa tuova asia. <3


8.12. Jouluiivous Joulu tulee ja siitä saa nauttia, vaikka asunto ei olisi tip top. Jos sinulla on tunne, että joka paikka pitää olla täysin siivottu, että joulu voi tulla, huomaa, että olet itse asettanut tuon vaatimuksen itsellesi ja on täysin ok luopua siitä. Toki järjestys luo rauhan tunnetta, mutta jouluksi riittää vallan mainiosti ihan perus siivous. Ja kyllä joulua saa viettää vaikka villakoiria olisikin nurkissa, täysin ok sekin.


9.12. Asioiden ei tarvitse olla jouluksi valmiita

Töissä ja kotona saattaa olla monen asioiden suhteen mentaliteetti, että ne pitää olla jouluksi valmiita. Ymmärrän toki sen tunteen, että on mukavampi aloittaa joulun vietto, jos ei ole keskeneräisiä asioita. Mutta varsinkin sellaiset asiat, jotka eivät ole kovin kiireellisiä, voi suosiolla jättää joulun jälkeen tehtäväksi, niillä on ihan turha stressata itseään ennen joulua ja tehdä pitkää päivää vain, koska on tarve saada jouluksi asiat valmiiksi.

Kirjoita esim. kaksi listaa: asiat, jotka oikeasti haluat pois alta ennen joulua ja toinen, johon listaa ne, jotka ehtivät oikein hyvin joulun jälkeen.


10.12. Stressitesti Testaa, käytkö ylikierroksilla (joulusta tai muuten) tällä hetkellä: istu johonkin rauhalliseen paikkaan ja laita puhelimesta 10 minuutin ajastin päälle ja muuten puhelin äänettömälle. Laita silmät kiinni, hengitä ja ole. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta ei välttämättä sitä ole. Jos tuntuu, että et ehdi/kykene olemaan 10 minuuttia paikallaan, hiljaa ja omien ajatustesi kanssa, silloin todennäköisesti käyt ylikierroksilla ja sitä suuremmalla syyllä on syytä pysähtyä.


11.12. Pysähdy

Niin joulukiireiden keskellä ja muutenkin, on hyvä välillä pysähtyä. Varsinkin, jos äskeinen stressitesti tuotti vaikeuksia. Pysähtymiseen voit käyttää apuna esim. tekemääni kehollista meditaatiota, joka auttaa lempeästi sekä kehoa, että mieltä rentoutumaan. https://www.youtube.com/watch?v=mhvnRIuATCA&t=1s


12.12. Jouluruuat

Jouluruuat saa hyvällä omallatunnolla myös ostaa valmiin tai vaikka tilata suoraan kotiovelle. Se ei laske kenenkään arvoa, ettei tee kaikkia ruokia itse.

On myös hyvä miettiä, onko jotakin ruokia tarjolla vain perinteen vuoksi vai siksi, että ne ovat oikeasti hyviä. Mitäpä, jos tänä jouluna pöytään saisi jokainen valita niitä ruokia, mitä oikeasti haluaa ja joiden syömisestä nauttii? Esim. meillä ei vuosikausiin ole ollut joulupöydässä laatikoita, koska kukaan ei niistä pidä.


13.12. Sukulointi

Sukuloinnin voi hoitaa muulloinkin kuin jouluna. Onko teillä perinne, että jouluna kierretään kaikki sukulaiset, mutta sinua ei oikein huvittaisi? On ihan täysin ok ilmoittaa sukulaisille, että haluat ottaa joulun nyt rauhassa, koska kaipaa lepoa. Ja että vierailu suoritetaan vaikka joulun jälkeen.


14.12. Nauti matkasta, ei pelkästä lopputuloksesta” Tämä on eräänlainen mindfulness harjoitus. :) Kun teet mitä tahansa (esim. leivot, koristelet kuusta, kirjoitat joulukortteja), keskity itse tekemiseen, älä pelkästään odota lopputulosta. Tee asioita tietoisesti, keskity juuri siihen, mitä olet tekemässä ja ajattele, että se nimenomaan rentouttaa sinua. Usein teemme asioita pelkkä lopputulos mielessä, vaikka se itse tekeminen voi olla hauskin osuus.


15.12. Pyydä apua / tarjoa apua Joulun laittaminen ei pidä olla perheessä yhden ihmisen homma. Sopikaa yhdessä, mitä joulujuttuja haluatte tehdä ja jakakaa hommat kaikkien niiden kesken, jotka joulua yhdessä viettävät. Lapsillekin on hyvä antaa ”vastuita” joulun laittamisesta heidän oman taitotasonsa mukaisesti.


16.12. Listatkaa asioita, joita haluatte tehdä Tee/tehkää lista asioista, joita haluatte tehdä jouluna. Ehkä kukaan (sinäkään) ei ole edes sanonut ääneen, mitä joululta haluaa, vaan on menty perinteiden ja oletusten perusteella. On virkistävää keskustella siitä, mitä kukin haluaa jouluna tehdä ja ehkä sitä kautta voi jopa syntyä uusia perinteitä.


17.12. Pysähdy ja hengitä

Jos tässä kohtaa joulukuuta tuntuu, että ”joulun eteen on vielä kaikki tekemättä”, pysähdy ja hengitä. Ruuat ja leivonnaiset saa ostettua valmiina, lahjoja ehtii vielä tilaamaan netistä ja esim. elämyslahjoja voi ostaa vielä vaikka jouluaattona. Joulu tulee vähemmälläkin, pääasia joulussa on yhteinen tekeminen, ei ulkoiset tekijät.


18.12. Hyvää mieltä luovuudesta Joulu on hyvää aikaa luovuudelle. Askartele joulukoristeita, koristele piparkakkutalo, tee ”tee-se-itse-lahjoja”. Tee jotakin sellaista, mistä sinulle tulee hyvä mieli ja mikä on sinusta hauskaa. Tässä tärkeintä on itse tekeminen, ei lopputulos. Luovuudelle kannattaa varata aikaa ylipäänsä arjessa ja joulun aikaan se voi olla erityisen hauskaa.


19.12. Auta muita Lahjoita omien voimavarojesi ja mahdollisuuksiesi mukaan joulumieltä niille, kenellä on vielä vähemmän. Esim. Ukrainan pakolaisille, vähävaraisille, kodittomille eläimille. Autat muita ja saat itsekin hyvää mieltä, mikä auttaa vähentämään stressin tunnetta.


20.12. Joulumieli

Joulumieli voi tulla helposti tai se voi olla myös tulematta. Molemmat vaihtoehdot ja kaikki siltä väliltä on ok. Joulu ei ole pilalla, vaikka et tuntisi suurta joulumieltä. Jos haluat joulumieltä kuitenkin houkutella, mieti, mikä sinulle lapsena toi joulun? Sieltä usein löytyy vinkit, joissa joulumielen voi palauttaa vanhempanakin.


21.12. Keskity olennaiseen

Vähennä uutisten ja somen seuraamista ja keskity näkemään joulun kauneus ympärilläsi. Uutis- ja somevirta aiheuttaa meille stressiä muutoinkin kuin joulun alla. Nyt on kuitenkin hyvä hetki jättää se enemmän omaan arvoonsa ja keskittyä muihin asioihin. Maailma ei muutu siitä, että sinä seuraat sen tapahtuma koko ajan.


22.12. Keskity ihmisiin Keskity enemmän ihmiskontakteihin, kuin vaikka siivoamiseen, tv:n katseluun tai somen selaamiseen. Joulussa tärkeintä on toiset ihmiset, ei ulkoiset asiat. Laita viestiä ihmisille, ketä kaipaat tai soita ystävälle. Tehkää perheen kanssa yhdessä asioita. Ihmiskontaktit ovat tärkeitä ja nostavat hyvän olon hormonien määrää kehossa.


23.12. Älä ota joulua liian vakavasti Kaiken ei tarvitse olla täydellistä, jotta joulu voi tulla. Mitä enemmän stressaat joulua, sitä vähemmän tuntuu joulumieleltä. Ja mitä enemmän asetat odotuksia joululle ja itsellesi sen suhteen, sitä helpommin voi asiat mennä mönkään ja joulumieli kadota. Hengitä ja ota rennosti, kaikki on hyvin.


24.12. Nauti joulusta

Joulu ei ole suorittamista, vaan sellaisten asioiden tekemistä, mitkä tuovat oikeasti iloa. Joulu on myös usein lepoa ja onkin täysin ok myös olla tekemättä mitään. Pysähdy, katsele ympärillesi ja nauti. Ole kiitollinen kaikesta siitä, mitä sinulla on. Hyvää ja stressitöntä joulua <3

Comments


bottom of page