top of page
Search

Onnistunut elämäntaparemontti, osa 1

Viime kirjoituksessa kerroin kaavan, miten takuuvarmasti saat elämäntaparemontin epäonnistumaan. Mutta entä sitten se onnistumisen kaava? OSA 1 tulee tässä ⬇


1. Tee ajatustyötä sen eteen, että kyseessä on pidempi prosessi. Jos olet käyttänyt vuosia siihen, että olet ”opetellut” ei_niin_terveelliset elämäntavat, voit hyvin käyttää esim. vuoden siihen, että käännät tilanteen toiseen suuntaan.

2. Mieti ja kirjoita ylös asiat, mitkä sinua motivoi? Haluatko olla energisempi, jaksaa paremmin arjessa, näyttää erilaiselta, tuntea olosi vahvaksi? Ei ole oikeaa eikä väärää motivaatiotekijää, pääasia, että motivaatio lähtee sinusta itsestä, ei ulkopuolelta.

3. Aloita yhdestä asiasta; aloita esim. korjaamaan ruokavaliota tai aloita liikunta. Joskus voi olla tärkeä lähteä korjaamaan ensimmäisenä yöunta, se on kuitenkin kaiken perusta.

4. Mieti myös, millä saat tekemästäsi muutoksesta sinulle mieluisan. Jos olet päättänyt lisätä vihanneksia ruokavalioon, etsi sellaisia reseptejä, jotka oikeasti maistuvat sinusta hyvältä. Tai jos olet aloittanut käymään lenkillä, mieti miten saat lenkistä mieluisamman? Kuuntelisitko esim. mielenkiintoista äänikirjaa tai hyvää musiikkia?

5. Mihin ikinä päätätkin keskittyä, aloita pienin askelin, älä muuta kaikkea kerralla. Esim. ala vähentää sokeria ruokavaliosta tai esim. ota tavoitteeksi käydä kävelyllä kaksi kertaa viikossa 20 minuuttia.

TÄRKEÄÄ: älä tee aluksi enempää, kuin mitä olet päättänyt tehdä, vaikka mieli "vaatisi" sinulta isompia muutoksia. Tämä on äärimmäisen tärkeää motivaation kannalta.

6. Jatka yhteen asiaan keskittymistä niin pitkään, kuin siitä alkaa tulla tapa. Tiedät, että asiasta on tullut tapa, kun se toteuttamiseen ei kulu sinulta "ylimääräistä" energiaa, vaan tuntuu, että se kuuluu elämään. Esim. lenkille lähtö ei tunnu enää vaikealta vaan mielesi suorastaan vaatii sitä sinulta, koska on jo tottunut siihen.

7. Kun tuntuu, että ensimmäinen askel on luonteva osa elämääsi, voit lisätä uusia asioita. Usein tässä kohtaa tuntuu suorastaan hyvältä ja luontevalta lisätä hyvinvointia tukevia tekijöitä lisää, koska olet jo saanut esimakua siitä, miltä parempi olo tuntuu.

8. Lisää asioita sinulle sopivalta tuntuvaa tahtia. TÄRKEÄÄ: älä ahnehdi äläkä lisää liian nopeasti! Vain siten saat muodostettua pysyviä tapoja ja aivosi ja kehosi eivät väsy liian suurten muutosten paineessa.

9. Jos jokin muutos alkaa tuntua raskaalta eikä tunnu pysyvän. Älä jatka sitä hampaat irveessä, vaan kevennä / vähennä asiaa tai muuta jotakin muuta. Pääasia, että muutat asioita.

10. Huomaa ja kiitä itseäsi jokaisesta onnistumisesta ja eteenpäin otetusta askeleesta. Opi huomaamaan muutokset myös mielessäsi ja kehossasi, miltä tuntuu, kun alat voida paremmin?

bottom of page