top of page
Search

Pitäisikö virheitä tehdä enemmän?

Olen kuunnellut kirjaa nimeltä "Rajaton mieli". Kirjassa kerrotaan tutkittua tietoa oppimisesta ja aivojen muovautuvuudesta. Kirjassa on hyvää pohdintaa virheiden tekemisestä. On tutkittu, että virheet auttavat meitä oppimaan. (Eikös ole sanontakin, että "virheistä oppii".) Aivot muokkautuvat enemmän silloin, kun myös opimme virheiden kautta, eikä pelkästään niin, että pyrimme aina oikeaan vastaukseen. Aivotutkijoiden mukaan olisikin tärkeää tehdä oppiessa myös virheitä, eivätkä ne saisi olla stigma.


Virheistä ei pitäisi rangaista


Jäin oikein miettimään tätä. Meidän koko koulujärjestelmä perustuu siihen, että tehdään mahdollisimman vähän virheitä. Virheistä "rangaistaan" esim. huonolla koenumerolla, joka voi johtaa häpeän ja pelon tunteeseen, jolloin ei ehkä uskalla edes enää yrittää, ettei vaan tee virheitä. Lapsi/nuori myös omaksuu tästä uskomuksia itsestään, että on esim. huono matikassa, jos tekee virheitä, eikä onnistu kovin hyvin kokeessa. Sekään ei kuitenkaan tutkimusten mukaan pidä paikkaansa: me vain opimme eri tavoin ja eri nopeuksilla. Suurin osa meistä voi oppia mitä vain, jos haluaa ja uskoo siihen, että pystyy.


Tämä asia jäi todella mietityttämään minua. Olen itsekin tämän mallin oppinut: en halua tehdä virheitä, olen oikeastaan perfektionisti. Tästä ajatuksesta ja tavasta on hirvittävän vaikea päästää irti, mutta aion harjoitella nyt sitä, että en pelkää virheitä ja koe niistä häpeää. Päin vastoin, yritän saada ne luontevaksi osaksi oppimista. En tiedä miten tämä tulee onnistumaan, kaava on niin syvällä, mutta jo asian tiedostaminen on ensimmäinen askel.





Henkilökohtainen ”Vapaudu stressistä”- valmennus ”Vapaudu stressistä”-verkkovalmennukset (tulossa)


bottom of page