top of page
Search

Neuroplastisuus – mitä se on ja miksi sinun on tärkeä siitä tietää

Tiesitkö, että ihminen voi elää puolikkailla aivoilla? Tai että kuuro voi oppia ”kuulemaan” tuntoaistin kautta?


Neuroplastisuus tarkoittaa aivojen muovautumiskykyä, eli sitä, että aivot muokkaavat toimintaansa ja jopa rakennetta sen mukaan, millaista syötettä se saa aistien kautta. Aivothan elävät ”pimeässä kopassa” kallon sisällä. Ne eivät kommunikoi suoraan ulkomaailman kanssa, ainoastaan tulkitsevat sitä, mitä me aistimme. Ne ottavat syötteen vastaan, muovautuvat sen mukaan ja yrittävät tehdä parhaansa saadakseen niistä meidän kannalta parhaan tulkinnan aikaiseksi.


Miksi sinun kannattaa olla tietoinen neuroplastisuudesta?


Vaikka aivot muovautuvat eniten vauvana ja lapsuudessa, jatkuu muovautuvuus läpi meidän koko elämän. Muovautuvuus tarkoittaa mm. sitä, että voimme opetella uusia asioita minkä ikäisenä tahansa. On myös tutkittu, että aivojen ahkera käyttö suojaa muistiongelmilta ja -sairauksilta ikääntyessä.


Uusien (motivoivien) asioiden opettelu onkin hirmuisen tärkeää aivoterveyden kannalta ja se kohentaa myös henkistä hyvinvointia. On tutkittu juttu, että aivot muovautuvat paljon enemmän, jos asioita tehdään niin, että se on hauskaa ja että haluaa oikeasti oppia niitä tekemään. Aivojen neurokemia on tällöin eri, kuin silloin, kun teemme ja opettelemme asioita pakosta.


Elämään kannattaa tuoda uusia ja mielenkiintoisia asioita!


Me suoritamme kuitenkin monesti elämää samojen kaavojen mukaan päivästä toiseen. Se on toki helppoa ja aivoillekin tehokasta. Laadukkaamman (fyysisen ja henkisen) elämän kannalta olisi kuitenkin tärkeää haastaa itseä ja löytää uusia, mielenkiintoisia, asioita ja näkökulmia elämään. Ne voivat olla hyvinkin yksinkertaisia. Tässä muutama esimerkki, joilla voit muovata aivojasi:

- mene töihin uusia reittejä pitkin ja havainnoi, mitä kaikkea reitin varrelta löytyy.

- haasta kehoasi ja aivojasi uudella liikuntalajilla (esim. tanssin tai muun koordinaatiota vaativan lajin opettelu on loistavaa!)

- kokeile uusia luovia asioita, esim. piirrä, väritä, harjoittele tekemään käsitöitä, kirjoita, opettele soittamaan jotakin instrumenttia jne. (Valitse sellainen asia, josta nautit!)

- pelaa pelejä, esim. kortti-, lauta-, tietokone-, kännykäpelejä. Kokeile uusia pelejä, älä jämähdä yhteen liian pitkäksi aikaa. Myös palapelit ovat loistavia.

- Lue ja kuuntele kirjoja, vaihtele genrejä (faktaa, fiktiota ja niiden sisällä).


P.S. Jos neuroplastisuus ja aivojen uskomaton kyky muovautua kiinnostaa, suosittelen lämpimästi David Eaglemanin kirjaa ”Aivojen ääretön tarina”.









Henkilökohtainen ”Vapaudu stressistä”- valmennus ”Vapaudu stressistä”-verkkovalmennukset (tulossa)

bottom of page