top of page
Search

Miten minusta tuli ”hyvä stressaaja” ja miten vapauduin siitä taakasta

Updated: Oct 10, 2022

Mä olen hyvä stressaaja! Olen harjoitellut sitä aikanani vuosia ja tullut hyväksi siinä. Niin hyväksi, että pystyn tarvittaessa stressaantumaan vaikka sähköpostin kilahduksesta.


Nuo äskeiset lauseet ovat täysin totta, mutta en toki tarkoituksella ole stressaamista harjoitellut. Elämä on aikanaan kuitenkin ”tarjoillut” asioita, jotka ovat minua stressanneet ja opettaneet aivoilleni, mielelleni ja keholleni, miten stressataan. Aloitin stressaamisen jo koulussa, kun paremmasta en tiennyt. Oli valtava paine pärjätä ja esim. lukion koeviikkoja muistelen edelleen ahdistuksen vallassa. Opetin siis hermostolleni jo varhain, miten stressataan.


Hermosto on siinä mielessä hauska kapistus, että se oppii asioita toiston kautta. Ja kun teet jotakin asiaa tarpeeksi monta kertaa, hermosolut ”muistavat” asian ja toimivat vastaavissa tilanteissa aina vaan nopeammin ja paremmin samalla tavalla kuin ennen. Hermosolut eivät kuitenkaan ymmärrä sitä, mikä meillä on hyväksi ja mikä ei vaan opimme hyviksi myös meille negatiivisissa asioissa, kuten stressaamisessa.


Olin siis melko hyvä stressaaja jo lukion ja muiden opiskelujen jälkeen. Tämä stressaamis-kaava oli helppo siirtää töihin ja myös esim. lasten kasvatukseen ja voi pojat, että minusta tulikin hyvä stressaaja. Lopulta olin niin hyvä, ettei kehoni ja mieleni enää kestänyt vaan molemmat sairastuivat. Onnekseni päädyin opiskelemaan ihmismielen toimintaa ja lopulta löysin keinot stressin taltuttamiseen.


Edelleen olen hyvä stressaaja, hermosto muistaa kyllä, miten stressataan. Osaan kuitenkin puuttua reaktioon ja ”sammuttaa” sen ajoissa. Osaan ikään kuin tarkastella sitä objektiivisesti ja myös ennakoida asioita, jotta en päätyisi enää stressin valtaan. Aina se ei onnistu, mutta pääosin nykyisin kyllä ja elämäni laatu on parantunut moninkertaisesti näiden oivallusten ja tekniikoiden avulla.


Näistä ”stressin torjunta”-asioista on tullut minulle niin tärkeitä, että haluan jakaa näitä myös muille.


Henkilökohtainen ”Vapaudu stressistä”- valmennus ”Vapaudu stressistä”-verkkovalmennukset (tulossa)

Комментарии


bottom of page