top of page
Search

Empatia - voiko sitä olla liikaa tai voiko se olla vääränlaista?

LinkedInissä on tullut nyt useampi kirjoitus vastaan siitä, kuinka tarvitsemme lisää empatiaa mm. työpaikoille. Olen samaa mieltä siinä, että emme pysähdy tarpeeksi aidosti kohtaamaan ja kuuntelemaan toisiamme, mikä on ensimmäinen askel empaattisessa kohtaamisessa. Empatissa tärkeää on kuunnella ja pyrkiä ymmärtämään asia toisen ihmisen näkökulmasta ja myös sopeuttaa omaa toimintaansa sen mukaisesti.


Empatia voi kuitenkin mennä överiksi tai se voi olla "vääränlaista".


Vääränlaisella empatialla tarkoitan sitä, että ihminen kuvittelee pystyvänsä ymmärtämään toisen ihmisen tunteet ja tilanteen, vaikka meistä kukaan ei täysin pysty samaistumaan toisen ihmisen asemaan. Meillä on kaikilla erilainen tapa tuntea ja katsoa maailmaa sen perusteella, mitä olemme elämässä kokeneet. On siis ajatusharha kuvitella, että pystyy ymmärtämään täysin toisen ihmisen tunnetilan. Tällaisessa ei ole kyse pohjimmiltaan empatiasta vaan siitä, että asettaa itsensä ikään kuin toisen ihmisen yläpuolelle ja kuvittelee ymmärtävänsä, mikä toiselle olisi hänen tilanteessaan parasta.


Entä sitten, kun empatia menee överiksi?


Yliempaattisuus on myös ongelmallista. Kuulun itse tähän ryhmään ja on joskus todella vaikea suojata itseään siltä, ettei imaise itseensä toisen ihmisen tunteita ja kokemuksia ja kanna niitä sitten mukanaan. Yliempaattisuus voi pahimmillaan aiheuttaa suurta ahdistusta. Yliempaattisen ihmisen on opittava vetämään omat rajansa sen suhteen, miten paljon toisten ihmisten taakkaa ottaa kantaakseen. Yliempaattinenkin ihminen peilaa toisen ihmisen tunteita oman maailmansa kautta.


Empatia on ehdottoman tärkeä taito, mutta sen kanssa saa ja pitää olla tarkkana. Empatiassa tärkeintä minun mielestäni on toisen ihmisen kuunteleminen; oikeasti olla läsnä ja kuunnella mitä toinen ihminen sanoo ja miten hän itse kokee, mikä häntä auttaisi. On tärkeä muistaa, että vain ihminen itse tietää lopulta, miten hän tuntee.


Mitä ajatuksia tämä herättää?Henkilökohtainen ”Vapaudu stressistä”- valmennus ”Vapaudu stressistä”-verkkovalmennukset (tulossa)

Comments


bottom of page